Microsoft Ignite ‘22, day 2
Ignite '22 Keynote nostot
Tulihan sieltä kuitenkin paljon uutta laajalla rintamalla. Jokaiselle jotakin, josta voi olla innoissaan. Keynote julkistusten purkaminen ymmärrettäväksi listaksi on vaikeaa, mutta yritetään tehdä ainakin ne tärkeimmät nostot, jotka meidän korvaamme kuulosti merkittäviltä.
Koko Igniten teemana on 'Do more with less'. Tällä tarkoitetaan fiksujen asioiden tekemistä ja toimintojen tehostamista, ei siis pidempiä työpäivä tyhjässä avokonttorissa. Igniten sessiot ovat rakentuneet viiden teeman varaan. Nämä olivat kantavana rakenteena Satya Nadellan Keynote puheessa.
Build agility, optimize your business, and create data-driven experiences with Microsoft Azure
Compute infran puolella Satya nosti esiin vuoden aikana tulleita hardware uudistuksia Ampere Altra ARM prosessorien, Azure Premium SSD v2 disk storagen ja Elastic SAN. Confidential computing tarina sai jatkoa tukemalla uusia palveluita kuten AVD:ta. Avoimen lähdekoodin Confidential Consortium Framework (CCF) muuntuu nyt Microsoftin käsissä Azuren managed palveluksi muodostaen sanahirviön Azure Managed Confidential Consortium Framework.
Data platformin osalta Azure Cosmos DB for PostgreSQL oli jokseenkin odotettava lisäys, muita merkittäviä julkistuksia ei tullut, joskin on mainittava, että Synapse on palveluna ottanut tasaisia kehitysaskelia sen julkistamisesta lähtien, joten uskoisin että näitä vielä nähdään.
Deliver efficiency with automation and AI across your business
Azuren AI palvelut saivat Satyalta aikamoista hehkutusta, ehkä ihan ansaitustikin. Azure Container for PyTorch julkistettiin, joka on varmasti PyTorch kehittäjien mieleen. PyTorch on vapaan lähdekoodin ML Framework, jota mm. NLP:n kehittämisessä käytetään. Microsoftin AI stackista näytettiin mielenkiintoista kuvaa, jota kannattaa tutkia hetki, vaikka ei AI spesialisti olisikaan.
Azure OpenAI Service on uusi kognitiivinen palvelu, joka käyttää GPT-3:sta, joka puolestaan pystyy suorittamaan erilaisia tehtäviä luonnolliseen kieleen perustuen. GPT-3:sta käyttää myös OpenAI:n Codex on GitHub Copilot palvelun taustalla ja mahdollistaa sovelluskoodin kirjoittamisen antamalla selkokielisiä ohjeita, mitä sovelluksen tulisi tehdä. Eikä siinä mitään, se tekee jopa virheitä, mutta oppii niistä ja korjaa omia virheitään. Jep, luit ihan oikein. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Pihtiputaan mummosta tulisi yhdessä yössä maailmanluokan devaaja.
Jos työskentelet sovelluskehityksessä ja et ole innoissaisi näistä uudistuksista, niin en tiedä mistä olisit. Azure OpenAI Service tulee myös jatkossa sisältämään DALL•E:n, joka on teköäly, jolla voidaan luoda realistisia kuvia antamalla tekoälylle kuvaus kuvan sisällöstä. Microsoft Designer onkin nimenomaan palvelu, jonka taustalla DALL•E pyörii. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuoleeko Shutterstockin kaltaiset palvelut tulevaisuudessa, jos yksilöt ja yritykset voivat luoda omia kuvia AI palveluiden avulla. Tällä hetkellä Designer palvelu ei ole vielä julkaistu vaan voit syöttää e-mailin ja liittyä jonoon, kuten GitHub Copilotin kanssa aiemmin.
Innovate with a cloud developer platform
GitHub Copilot tulee olemaan jatkossa entistä parempi parikoodaaja sen kykyjen vain kasvaessa. Jatkossa Copilot pystyy luomaan kokonaisia funktioita pelkän kuvauksen avulla. Copilotia käyttävät kehittäjät saavat luotua tällä hetkellä jo noin 40 % koodista Copilotin avulla.
Copilot osaa myös kertoa selkokielisenä mitä valittu koodinosa tekee sekä konvertoida koodia toisille kielille. PowerPlatform tuotteiden taakse ollaan myös enenevässä määrin tuomassa tekoälyä. Uskoisin, että tässä tullaan Suomessakin näkemään suuri muutos seuraavan 5 vuoden aikana, niin että perinteisen sovelluksia käyttävän tietotyöläisen työn sisältö muuttuu enemmän luovemmaksi ja kehittävämpään suuntaan. Muun muassa Power Automate tulee jatkossa luomaan automaatiorungon lähes kokonaan AI:n ja NLP:n avulla, kunhan kerrot mitä haluat automatisoida. AI Builder saa uusia ominaisuuksia, joita Power Platformin parissa pääsee jatkossa hyödyntämään.
Ja koska AI ei lepää koskaan, pitää vielä käsitellä yksi merkittävä AI julkistus: Microsoft Syntex. Syntexin lisää automatisaatioastetta tiedostojen hallintaan ja luokitteluun, ja osaa kääntää dokumentteja usealle kielelle sekä tehdä tiivistelmiä, muutamia ominaisuuksia mainitakseni.
Re-energize your workforce with Microsoft 365
Microsoft 365 tuotteiden perhe saa jatkoa uusista jäsenistä: Loop, Clipchamp, Stream ja Designer. Loopista oli puhetta jo viime vuonna virtuaali-Ignitessa, mutta tarina täydentyy ja konkretisoituu kuten kuuluukin. Microsoft Teams Premium tuo mm. eräänlaisia meeting templaatteja (meeting guides), mahdollisuuden Teams palaverien brändäykseen sekä Intelligent recap ominaisuuden, joka toimii virtuaalisen assistentin tapaan ehdottaen action pointteja ja kiteyttäen palaverin sisällön, joita esim. osallistujat, jotka eivät päässeet palaveriin voivat katsoa jälkikäteen. Advanced meeting protection auttaa suojaamaan luottamuksellisia palavereita mm. vesileimalla, rajoittamalla tallennusmahdollisuutta ja hyödyntämällä sensitivity labeleita. Problematiikka tuottavuuden suhteen on edelleen post-Covid näytelmää, jossa yritetään keksiä miten ollaan tehokkaita yhdessä ja erikseen, etänä ja toimistolla.
Microsoft Teams tuo Mesh avatarit ja immersive meeting experiencet Meta kumppanuuden myötä. Asiasta yhtään mitään ymmärtämättä tein päätöksen olla kirjoittamatta niistä enempää, ettei mene väärän tiedon kertomiseksi. Uusi julkistus, Microsoft Places viuhui myöskin hyvin kovaa ja korkealta kirjoittajan ymmärryksen ohi. Aika näyttää mitkä näistä palveluista rantautuu suomalaisten yritysten käyttöön ja millä tahdilla. Omaan päähän tästä Productivity osion uudistuksista jäi Microsoft Edge Workspaces, joka mahdollistaa vaikkapa projekti- tai teknologiatiimin jakaa yhteisiä selaimen välilehtiä. Lisäksi Edge suojaa tiettyjä tunnettuja web-domaineja typoilta, jotta käyttäjä ei vahingossa joudu huijaussivustolle.
Protect everything, everyone, everywhere with comprehensive security
Microsoft Defender for Cloud sai uudistuksia parannellun Security Posture Managementin, uuden Microsoft Security Benchmarkin ja Microsoft Defender for DevOpsin myötä. Microsoft Defenderiin tuli Automatic Attack Disruption, joka kykenee havaitsemaan mm. käynnissä olevia ransomware hyökkäyksiä ja pysäyttämään tai minimiomaan tuhoja. Microsoft Entra ottaa odotetusti isompaa roolia identiteettien hallinnassa (Identity Governance). Microsoft esittelee omaan Security tuoteperhettään tällaisella perhekuvalla
Tietoturvasta teen vielä erillisen postauksen, koska asia on lähellä sydäntä!