Pari pointtia pilven vastuullisuudesta ja sen mittaamisesta

Meiltä ystäväni Laakkosen Mikko kirjoitti konesalien ja pilven vastuullisuudesta pari vuotta sitten ja samalla teemalla on hyvä jatkaa ja hieman miettiä mitä se tarkoittaa nyt ja käytännössä.

Nykypäivänä vastuullisuus näyttelee yhä tarkeämpää roolia ihmisten ja yritysten valinnoissa. Vastuullisuudesta halutaan entistä tarkempia tietoja ja yrityksiltä edellytetään kyvykkyyttä raportoida aiheuttamistaan päästöistä. Tämä sama näkyy myös pilvipalveuita tarjoavien AWS:n Azure:n ja GCP:n markkinoinnissa ja palveluissa.

Pilven vastuullisuudesta vastaa palveluntarjoaja, mutta vastuullisuudesta pilvessä vastaa sen käyttäjä.

 

Pilven vastuullisuudesta vastaa palveluntarjoaja ja kaikilla mainituilla pilvipalveluilla on tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, hyödyntäen kaikissa konesaleissaan uusiutuvia energian lähteitä.

  • AWS rakentaa tällä hetkellä tuulivoimaloita Suomeen yli 100MV ja Ruotsiin yli 800MV ja yhteensä projekteja on käynnissä 3,5 GW:n edestä ympäri maailmaa.

  • Microsoft aloittaa kaukolämpoverkkoon hukkalämpöä syöttävien konesalien rakentamisen Suomeen lähiaikoina.

  • Google on tukenut viiden tuulivoimalan rakentamista Haminan regioonan tarpeita varten, jossa myös jäähdytys tapahtuu merivedellä.

Samalla he vastaavat siitä, että käytössä olevien palvelinten elinkaari on järjestetty vastuullisesti. Luonnollisesti myös käytössä oleva kapasiteetti käytetään mahdollisimman tehokkaasti.

Vastaavasti omassa konesalissa on yleensä joutokäynnillä paljon sähköä kuluttava rautaa.

Oman konesalin käyttöaste on yleensä huono. Tässä esimerkki suomalaisen energia-alan yhtiön VMware ympäristöstä.

Jaetunvastuunmallin mukaan käyttäjän vastuulle jää pilven vastuullinen käyttö. Samalla tavalla kuin pilvet tarjoavat palveluita mm. tietoturvan parantamiseen, pakottamatta kuitenkaan niiden käyttöön, tarjoaa ne mahdollisuuden rakentaa järjestelmiä niin, että vastuullisuus on huomioitu parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on itseasiassa melko helppoa ja noudattaa samoja periaatteita, joilla varmistetaan pilvipalveluiden kustannustehokas käyttö ja parhaimmat hyödyt.

  • Rakentamalla järjestelmät pilven natiiveilla komponenteilla varmista vastuullisimman tavan hyödyntää pilveä. esim käytä tietokantoja palveluna äläkä ylläpidä omaa palvelinta.

  • Hyödyntämällä pilven optimointiehdotuksia kustannuksista, optimoit samalla vastuullisuutta. esim. rightsizing ehdotukset auttavat hyödyntämään oikean kokoisia instansseja.

  • Rakennetaan sovellukset niin, että suurin osa työstä tapahtuu pilvessä, jolloin päätelaite ei joudu tekemään liikaa laskentaa. Näin laskenta tapahtuu siellä missä se on tehokkainta ja luonto kiittää.

MIllä tavalla pysyn kärryillä pilvieni vastuullisuudesta?

Pilvipalveluiden vastuullisuus kuuluu yritysten vastuullisuus raportoinnissa luokkaan scope2 eli ostopalveluiden vastuullisuus. Tähän luokkaan kuuluu siis iso määrä erilaisia yritysten hyödyntämiä palveluita ja resursseja. Viime aikoina kaikkiin mainitsemiini palveluihin on tullut jonkinlainen tapa kertoa toteutuneista CO2 päästöistä. Nämä tiedot on kuitenkin piilotettu hallinta konsoleiden syövereihin. Meillä herättiin tähän ongelmaan kehittäessämme Cloud2:n Spotter -palvelua ja päätimmekin helpottaa näkyvyyttä vastuullisuuteen tuomalla Spotteriiin oman vastuullisuus näkymän.

Näkymän avulla Spotterin käyttäjät saavat CO2 päästöt kaikista pilvistä helposti samalla kun tarkistaa kuluvan kuukauden pilvilaskutusta tai tietoturva havaintoja. Spotter vertaa pilvessä ajossa olevia resursseja siihen, että niitä ajettaisiin perinteisesä konesalissa ja kertoo tästä syntyneet säästöt ja vertaa niitä istutettuihin puihin, ajokilometreihin tai pantuihin olut litroihin.


Spotter sustainability dashboard

Muista nämä kolme asiaa!

  • Hyödyntämällä pilvipalveluita olet automaattisesti vastuullisempi kuin ylläpitämällä omaa konesalia

  • Kirjaa pilvenhallintamalliin vastuullisuus periaatteet, joiden avulla ohjataan järjestelmien rakentamista

  • Kustannusten aktiivien seuranta ja optimointi on vastuullista toimintaa ja siinä auttaa Spotter :)

Previous
Previous

WEBINAR: Cloud2 <3 Cloudflare

Next
Next

Cloud2 has been awarded the Amazon Web Services (AWS) DevOps competency