Spotterin costs -näkymä helpottaa pilven kustannusten hallintaa

Spotterin costs -näkymän avulla pidät multipilviympäristösi kustannukset hallussa!

Tulet oppimaan:

·      Miten hyödyt selkeästä näkyvyydestä kustannuksiisi

·      Spotterin Costs -näkymän osat:

         1. Filtterit

         2. Pilvien kustannuserittely

         3. Trendikäyrä

         4. yksityiskohtainen yhteenveto

·      Kustannusanalyysi Spotterin avulla

Miten hyödyt selkeästä näkyvyydestä kustannuksiisi?

Spotterin Costs -näkymästä saat selville mihin pilviympäristösi kustannukset uppoavat, ja mitkä ovat ympäristösi suurimmat kuluttajat.
— Anton Floor

Ympäristön kustannusten ollessa tiedossa, niiden nousuun on mahdollista reagoida. Costs -näkymää hyödyntäen nousu huomataan nopeasti, jolloin tulevat ei-halutut kulut voidaan estää. Spotter kertoo tarkasti mikä tili tai palvelu kuluja aiheuttaa, jonka ansiosta turhiin menoihin on helppoa puuttua.

Spotterin tarkoitus on, että kaikille voidaan tarjota näkymä kaikesta. On tärkeää, että myös projektin kehittäjät pääsevät näkemään kustannukset, joita heidän kirjoittamansa koodi aiheuttaa. Spotter onkin loistava työkalu juuri siksi, että kaikki ylimmästä johdosta kehittäjään voivat nähdä itselleen merkitykselliset kustannukset.

Spotterin kustannusnäkymän eri osat

  1. Filtterit

Costs -näkymän yläreunassa ovat ensimmäisenä filtterit. Filtterit löytyvät samasta sijainnista jokaisesta Spotterin näkymästä. Filtteröinnin avulla päästään helposti tutkimaan jonkin tilin, palvelun, resurssiryhmän tai tag:in kautta, mihin kustannuksia kohdistuu. Filttereiden avulla pystyt erottelemaan näkyville pelkästään haluamasi kustannusinformaation.

Kuva 1. Costs -näkymän filtterin avulla ei-haluttu informaatio jää piiloon.

Haluatko käyttää filttereitä mahdollisimman tehokkaasti? Lisää filttereistä tällä videolla!

2. Monipilviympäristön kustannuserittelyt

Costs -näkymän huomiota kiinnittävin osio on kustannuserittely. Tämä yhteenveto kertoo miten kustannukset jakaantuvat käyttäjän ympäristössä. Yhteenvedosta saa nopealla vilkaisulla kuvan ympäristön kustannustilanteesta.

Kuva 2. Kustannuserittely on koko sivun pääyhteenveto.

Spotter kertoo jokaisesta pilvestä viime kuun kulut, kuluvan kuun kulut, ensi kuun kuluennusteen sekä ennusteen hinnan laskusta tai noususta. Vasemmalla on myös yhteenveto näistä informaatioista kokonaisuudessaan.

3. Trendikäyrä

Trendikäyrä kertoo paljonko pilveen on kulunut rahaa tänä vuonna sekä esittää kuukausittaiset kulut käyrällä. Tällöin kulujen vaihtelua, kasvua ja laskua on helppoa seurata. Käyrä antaa myös ennusteen kulujen määrästä seuraavalle kolmelle kuukaudelle.

Kuva 3. Trendikäyrä näyttää pelkästään tarvittavan informaation filttereiden avulla.

4. Yksityiskohtainen yhteenveto

Viimeisenä sivulla on yhteenveto, josta kuluja voi tutkia tarkemmin. Yhteenveto kertoo isoimmin kuluttavista tileistä ja palveluista sekä isoimmin kuluttavat tägit.

Yksityiskohtaisessa yhteenvedossa voit myös tutkia yksityiskohtaisemmin välilehdiltä valitsemasi pilven tietoja.

Kuva 4. Yksityiskohtaisessa yhteenvetonäkymässä jokaiselle pilvelle on oma välilehtensä. Tarvittaessa voit ladata tiedot itsellesi myös .CVS tiedostona

Kustannusanalyysi spotterin avulla

Halutessamme selvittää mihin kustannuksia kuluu eniten tai onko ympäristömme kustannuksia mahdollista optimoida, aloitamme tutkimalla Spotterin yksityiskohtaista yhteenvetoa.

Yhteenvetoa silmäilemällä määritämme mikä palveluistamme kustantaa eniten. Videollamme Anton Floor määrittelee, että esimerkkiympäristössä eniten rahaa kuluu AWS:n RDS -palveluun.

Kun suurin kustannus on määritelty, sen nimi kirjoitetaan sivun yläreunassa sijaitsevaan filtteriin. Filtteröinnin jälkeen Spotter ilmoittaa tilit, joilla RDS -palvelu on käytössä sekä miten kustannukset jakaantuvat tilien välille. Spotterin trendikäyrä näyttää myös vain valitun palvelun kuluja: käyrästä onkin helppoa tutkailla kustannusten nousua ja laskua. Videolla Anton Floor huomaa trendikäyrässä selkeän nousun RDS -palvelun kustannuksissa.

Videolla Floor huomaa myös, että yksi tileistä käyttää selkeästi muita enemmän RDS -palvelua. Hän kopioi tilin nimen filtteriin, jonka jälkeen hän voi tarkastella tilin kulutietoja. Poistamalla aiemman RDS -filtterin, Anton Floor näkee myös muut tiliä koskevat palvelut ja täten paremman kokonaiskuvan tilistä.

Esimerkkinäkymästä Floor kuitenkin päättelee, että löydettyä kulua on jo optimoitu, sillä tilin trendikäyrä on laskeva ja Spotter ilmoittaa seuraavan kolmen kuukauden kulujen olevan hillittyjä. Sama on mahdollista huomata myös kokosivun pääyhteenvedon ennusteesta.

Anton Floor kuitenkin huomauttaa, että jos kasvava trendi olisi jatkunut tilin kohdalla, on hyvä ottaa yhteyttä tilistä vastuussa oleviin ihmisiin. Hän muistuttaa hyvästä kommunikaatiosta ja keskustelusta tilin optimoimisesta.

Kiinnostuitko Spotterista? Katso myös muut videomme tai lue Anton Floorin blogi kustannustenhallinnasta.

KYSY LISÄÄ:

Anton Floor, Principal Cloud Advisor

+358 407703758

anton.floor@cloud2.fi

Previous
Previous

Teetkö tietoturvan valvontaa (tietämättäsi) manuaalisesti?

Next
Next

Uratarina: Azure Architect Aleksi Berghem