AWS re:invent 2021

Vuoden suurin pilvitapahtuma on syksyn tapahtuma kimaran päättäjä AWS re:Invent, joka järjestetään tänä vuonna jo 10:ttä kertaa. Poiketen muista tämän syksyn tapahtumista tämä on sekä virtuaalinen että ihan livenä Las Vegasissa marras-joulukuun vaihteessa 28.11.-3.12.2021

Meiltä tapahtumaan lähtee paikan päälle Cloud Hero Anton Floor ja Pilvifaija Marko Helenius, jotka kaappaavat tämän blogin reissun aikaiseksi live-alustaksi raportoimalla kuulumiset suoraan paikan päältä, joten jos haluat olla kärryillä uusimmista AWS jutuista, niin ota tämä seurantaan.

Midnight Madness

18 tunnin matkustuksen jälkeen oli kiva mennä hämmästelemään tämän vuoden Midnight Madness -tapahtumaa. Ilta oli erilaisia esityksiä täynnä ja Suomi mainittiin lavalla, kun koko ilta oli rakennettu muutaman vuoden takaisen re:Invent esiintyjän Justin “Nordic Thunder” Howardin ympärille. Ilmakitaristi muisti tällä kertaa mainita Suomen kyseisen lajin synty maanan :)

Maailman tahtiäkin nähtiin 82 -vuotias Tina Turner nousi lavalle näyttävän shown kanssa.

Illan ainoa julkaisu tuli robotiikan puolelta. Lavalle ilmestyi erilaisia asiakkaiden tekemiä robotteja, joissa on hyödynnetty AWS:n RoboMakeria. Nyt julkaisu vuorossa oli Amazonin varastoistakin tuttujen robottien hallintaan käytetty RoboRunner, joka avulla saa haltuun haluamansa joukon robotteja ja niiden hallinta on helpompaa.

Day 1

Ensimmäinen kokonainen re:Invent päivä alkoi tyypilliseen tapaan sessioilla, joita löytyy yli 1200 eri aiheista. Haluamansa vaikeustason voi valita itse: Introductory (200 level), Advanced (300 level) ja Expert (400 level) Tässä onkin syytä olla tarkkana ettei pety.

Päivästä jäi mieleen kaksi sessiota.

Babelfish architecture and design (400) -sessio, jossa käytiin läpi Babelfish palvelun toimintaa. Esityksen piti kyseisen tuotetiimin kehittäjät ja info pläjäys oli sen mukainen. Erittäin laadukasta keskustelua siitä missä tapauksissa MS SQL:n korvaamistä kyseisellä palvelulla kannattaa harkita. Kirjoitellaan tästä juttua myöhemmin erikseen.

AWS Security Reference Architecture: Visualize Your Security (200) -sessio antoi otsikon puolesta ymmärtää hieman liikaa, varsinkin kun tuo tasoi jäi tarkistamatta :D. Hyvin jäsenneltyä tarinaa SRA:sta, joka meille vaan oli vähän liiankin tuttua. Tätäkin aihetta voisi avata omalla kirjoituksella enemmän varsinkin siitä kulmasta, että miten meillä landingzone toteutuksessa otetaan huomioon tietoturvan parhaat käytännöt.

Keynote kimaran aloitti AWS kumpaneille suunnattu Global Partner Summit Keynote. Tapansa mukaan hieman vaisumpi anniltaan, eikä näistä ole yleensä jäänyt mitään kummempaa kerrottavaa jälkipolville. Toki huomion arvoista on aina näissä ollut se kuinka isosti AWS kumppaneihin panosta!. Tänäänkin julkaistiin AWS MarketPlaceen uusia ominaisuuksia ja erilaisia kumppani ohjelmia. Mukavaa myös että sustainability, jota olemme Spotterillakin tuoneet esiin, oli isossa roolissa.

Mielenkiintoista oli myös kuulla AWS:n uutta toimitusjohtajaa ensimmäistä kertaa livenä ja hänen ajatuksia kumppaneiden tärkeydestä.

Day 2

Toisen päivän päätapahtumia oli ilman muuta AWS CEO Adam Selipskyn keynote. Tämä on se ensimmäinen iso julkistus tapahtuma, jota täällä vuosittain odotetaan. Puheen tarina oli rakennettu AWS:n 15 vuoden historian johdattelemana erilaisten historiallisten tieraivaajien (pathfinder) varaan ja tämän tarinan kannattelemana tehtiin myös kaikki uudet julkaisut.

Ensin julkaistiin pakolliset EC2 instanssit, mutta tätä ennen lavalla kävi Nasdaqin CEO Adena T. Friedman kertomassa heidän pilvimatkasta ja ilmoitti samalla, että Nasdaq alkaa siirtämään kaupankäyntijärjestelmiään pilveen. ensimmäisenä siirtyy optio kauppajärjestelmä ensi vuoden aikana.

Julkaistut instanssit olivat

  • Graviton3

  • C7g Instanssi

  • Trn 1 ja Inf1 instanssit ML työkuormia varten

Tämän jälkeen siirryttiin enterprise teemaan, joka on tuntunut olevan framilla myös Azuren ja Googlen vastaavissa tilaisuuksissa. Pientä kuittia Adam laittoikin kilpailijoidensa tarjooman suuntaan mm. hybridi ratkaisujen osalta mainitessaan, että AWS:n ratkaisut verkon reunalle ja omaan konesaliin on täysin samaa AWS:ää, eikä mitään vähän sinne päin kuten muilla. Julkaisu vuoron sain AWS Mainframe Modernization. Tästä ei ihan saanut kiinni, että onko competency, framework vai mikä, mutta puhetta oli myös cobol koodin kääntämisestä automaattisesti javaksi.

OutPostista on tarjolla iso räkillinen rautaa ja 1U:n ja 2U:n AWS ylläpitämät laitteet ja näiden verkon reunalle tulevien laitteiden ja muiden vastaavien tueksi oli seuravana vuorossa AWS Private 5G, jonka avulla saa pystyyn oman 5G verkon parissa päivässä.

Seuraavaksi vuoroon tuli erilaisia pienempiä julkaisuja

  • Row and cell-level security for Lake Foundation

  • Transactions for governed tables in Lake Formation

Kolme uutta palvelua pääsi serverless on-demand kategoriaan kun julkaisu vuoron sai

  • Serverless data warehouse with Amazon Redshift Serverless

  • Serverless data streaming with Amazon MSK Serverless

  • Serverless big data analytics with Amazon EMR Serverless

Näiden lisäksi julkaistiin vielä:

  • Amazon SageMaker Canvas

  • Goldman Sachs finanssi data tarjolla Data Exchange palvelun kautta

  • AWS IoT TwinMaker

  • AWS IoT FleetWise

Keynoten jälkeen siirryimme Expo alueelle tarkastamaan mielenkiintoisimmat yritykset ja selvittämään meidän Spotterin pahimmat kilpailijat :D

Kiinnitimme myös huomiota siihen, että yllättävän paljon oli erilaisia palveluita drifftin hallintaan. Jäimmekin miettimään, että mistä tämä johtuu? Drifftiähän syntyy mm. siitä, että IaC:llä rakennettua ympäristöä mennään käsin kopeloimaan. Pitäisiköhän tähän puuttua jollain muulla tavalla kuin sillä että hankitaan erillinen palvelu havaitsemaan drifftiä. Mitä jos estettäisiin sen synty suoraan erilaisilla politiikoilla, käyttäjän oikeuksilla ja jalkauttamalla toimintatapoja?

Ja kun kerran oli mahdollista, niin halailtiin myös vähän rautaa!

Day 3

Kolmas päivä alkoi Dr. Swami Sivasubramanianin Machine learning keynotella. Tästä eisityksestä ei julkaisuja puuttunut vaan tykitystä oli alusta loppuun.

Tarina oli rakennettu AI/Ml palveluiden alustan tarpeista ylöspäin korkeamman lisäarvon palveluihin.

Alkuun tiskiin lyötiin Amazon Devops Guru for RDS

Palvelu löytää ja mitigoida tietokantojen tehokkuus ongelmia hyödyntäen AWS:n RDS tietokantojen insight ominaisuutta. Tällä hetkellä tuki on Aurora RDS kannoille.

Amazon RDS Custom for SQL Server

Amazon DynamoDB Standard-Infrequent Access avulla voi pienentää DynamoDB-kustannuksia jopa 60 prosenttia tauluista, joita luetaan harvoin.

Amazon SageMaker sai ison läjän uudistuksia, joissa teemana oli helpottaa entisestään tekoälyn käyttöä.

Amazon SageMaker Ground Truth Plus tuo helpotusta datan labelointiin, joka on keskeisessä osassa kun tekoälymalleille muokataan laadukasta dataa. Palvelun avulla säätetään kustannuksissa ja päästään nopeammin opettamaan malleja.

Amazon SageMaker Training Compilerin avulla saadaan jopa 50% enenmmän irti GPU instansseista ja näin nopeutetaan mallien koulutusta 50%

Amazon SageMaker Inference Recommender auttaa valitsemaan parhaan mahdollisen instanssin ja konfiguraation teköäly malliasi varten.

Amazon SageMaker Serverless Inference (preview) huolehtii tarvittavasta infrastruktuurista, skaalaamalla ja sammuttamalla tarvittavan laskentakapasiteetin automaattisesti.

Amazon SageMaker Studio Lab (preview) on ilmainen palvelu, jonka avulla kehittäjät ja datatieteilijät voivat oppia ja kokeilla koneoppimista.

Lavalla kävi myös Allie Miller kertomassa aiemmin julkaistun SageMager Canvas palvelun toiminnasta ja näytti kuinka helposti “käsienheiluttelijatkin” pääsevät tekemään erilaisia ennusteita haluamastaan materiaalista.

Näiden lisäksi julkaistiin vielä Amazon Kendra Experience Builder ja Amazon Lex Automated Chatbot Designer.

Muuten päivä meni sitten näitä pureskellessa. Sen verran AI/ML asiat kuitenkin innosti, että varattiin sitten huomiselle pari sessiota aiheesta.

Käytiin myös paikallisessa outlet keskuksessa ihmettelemässä ja juomassa kahvit.

Ehkä esiinnymme illalla jossain paikallisessa karaoke ravintolassa meidän uusilla artistinimillä :D

day 4

Päivä neljä ja Werner Vogelsin keynote. Totutusti tämä on ollut se spektaakkelimaisin show koko re:inventissä. Kaikki istuvat jännittämään mikä paita Wernerillä on päällä ja kuinka monta kertaa se vaihdetaan, Herra on tunnetusti kova hikoilemaan ja paita vaihtuu useasti esityksen aikana. Saimme myös hienoisia vihjeitä illan re:Pllay bileiden esiityjistä (Zedd, TOKiMONSTA ). Wernerin esitykset ovat yleensä syväluotaavia taustoituksia AWS:n syövereihin ripauksella huumoria ja viime vuosina varsinkin ohjelmistokehitykseen keskittyvät julkaisut on jätetty Wernerin huoleksi. Niin se paita oli tänä vuonna The Strangler. Musiikki on re:inventissä aina ollut isossa isassa ja täällä on nostettu esiin erilaisia tulevia suuruuksia.

15 vuotta AWS:ää ja 10 vuotta re:inventtejä oli tässäkin keynotessa teemana. Vuonna 2006 oli yksi EC2 instanssi perhe M1 jossa instanssit Small, Large ja Xlarge ja nyt niitä on melkein 500 erilaista. ja heti kärkeen julkistetaan EC2 M1 Mac instance.

Historian kertaus jatkuin taustoittamalla regioonien historiaa alkaen N.Virginian regioonasta. Käytiin läpi verkon laajentumista ja regioonien määrän kasvua ja päädyttiin viime vuonna julkaistuihin Local Zoneihin, jotka laajentavat tiettyjen AWS resurssien saatavuutta enstistä lähemmäksi käyttäjiä. Tähän kohtaan tulikin sitten meitä suomalaisiakin kovasti koskettava julkaisu yli 30 uudesta AWS Local Zonesta, joista yksi on tulossa Suomeen! Teimme tämän palvelun vaikutuksista oman kirjoituksen jonka voit lukea täältä.

Tarina jatkui AWS rakentamaan verkkoon jonka kerrottiin olevan lajissaan maailman suurin. Ja tähän kohtaan olikin hyvä tuoda uuden AWS Cloud WAN:in julkaisu. Palvelun avulla voit rakentaa, hallita ja valvoa yhtenäistä maailmanlaajuista verkkoa, joka hallitsee pilviresurssien ja paikallisten ympäristöjen välillä kulkevaa liikennettä.

Seuraavaksi käytiin läpi AWS:n eri palveliuta ja miten ne ovat levittäytyneet eri paikkoihin verkon reunalle aina avaruuteen asti. Tässä yhteydessä lavalla kävi Capella Spacen CEO Payam Banazadeh kertomassa palvelusta, jolla saadaan yhdellä API kutsulla tuore satelliittikuva mistä päin maailmaa tahansa. Kyseistä palvelua voisi hyödyntää vaikka maailman laajuisten logistiikka virtojen ohjailuun jne. Oli aika magee palvelu.

Tämän osion viesti oli kuitenkin selkeä aikana, jolloin on paljon puhuttu erilaisista edge palvelusta ja siitä että pilvipalvelut eivät kykenisi kaikkea tarjoamaan. Distributed not decentralized, eli pilvipalvelut laajenevat pois konesalista ja ratkaisevat sellaisia ongelmia joissa verkon ja laskentatehon läheisyys on tärkeää, menettämättä keskittämisen hyötyjä.

Sitten alkoi devaus osio, jossa julkaistiin jälleen kerran koko re:inventin teeman mukaisesti yhä korkeamman jalostusasteen palveluita.

  • Amplify Studio (preview) on visuaalinen kehitysympäristö, joka tarjoaa käyttöliittymäkehittäjille uusia ominaisuuksia, jotka nopeuttavat käyttöliittymän kehitystä minimaalisella koodauksella ja integroivat samalla Amplifyn tehokkaat taustakonfigurointi- ja hallintaominaisuudet. Amplify Studio kääntää Figmassa tehdyt mallit automaattisesti ihmisen luettavaksi React UI -komponenttikoodiksi.

    Tämä on mielenkiintoinen palvelu, mutta herättää silti kysymyksiä mihin kaikkeen sitä voi käyttää. Itse Amplifystä kokemukset ovat olleet ristiriitaisia. Helppoutta mutta minkä kustannuksella…

  • AWS SDK for Swift, Kotlin ja Rust avulla ko. kielillä päästään kiinni AWS palveluihin natiivisti

  • Construct Hub, Etsi ja käytä avoimen lähdekoodin Cloud Development Kit (CDK) -kirjastoja. https://constructs.dev/

Tarina siirtyi seuraavaan koko viikkoa värittäneeseen kantavaan teemaan eli vastuullisuuteen. Tämän osalta AWS Well-Architected Framework sai uuden pilarin sustainability. Tämän avulla pystytään ottamaan huomioon paremmin rakennettavien ympäristöjen vastuullisuus.

Tämän lisäksi loppua lähestyttäessä saatiin vielä AWS re:Post, joka on AWS:n hallinnoima Q&A-palvelu, se tarjoaa yleisölähteitä, asiantuntijoiden arvioimia vastauksia AWS:ää koskeviin teknisiin kysymyksiisi ja joka korvaa alkuperäiset AWS-foorumit. Yhteisön jäsenet voivat ansaita mainepisteitä vahvistaakseen yhteisön asiantuntija-asemaansa tarjoamalla hyväksyttyjä vastauksia ja tarkistamalla muiden käyttäjien vastauksia, mikä auttaa jatkuvasti laajentamaan julkisen tiedon saatavuutta kaikissa AWS-palveluissa.

Werner alkoi seuraavaksi valmistelemaan maailmaa ilman Werneriä ja varmistamalla oman kuolemattomuutensa.

Viimeisenä esiteltiin AWS Games pelimaailman teknistä alustaa ja sitä kuinka alusta mahdollistaa eri maailmoista toiseen siirtymisen ilman latailuja, saumattomasti.

https://www.newworld.com/en-us/

Ilta täällä jatkui re:Play bileillä, jonne meikäläisetkin suunnistivat. Laimeat bileet verrattuna aiempiin vuosiin, koska porukkaa oli vähemmän. Ei tosin joduttu jonottelemaan. Ehkä illan EDM tarjonta oli myös meille liikaa :D kaivattiin enemmän bassoa !

Kiitos seuraajille, palataan asiaan ensi vuonna :)

Terveisin:
Anton Ja Marko

Previous
Previous

AWS LOCAL ZONE SUOMEEN!

Next
Next

Microsoft ignite 2021