Microsoft ignite 2021
Marraskuun alussa järjestetty vuoden toinen Microsoft Ingnite 2021 oli toinen tämän syksyn kolmesta isosta pilvitapahtumasta ja Googlen tavoin tämäkin virtuaalisesti toteutettuna.
Tässä lyhyt yhteenveto kolmipäiväisen tapahtuman Azureen liittyvästä annista.
Odotettuja tekoäly hommia
Markkinassa eniten mielenkiintoa on herättänyt odotettu yhteistyö OpenAI:n kanssa. OpenAI esitteli oman GPT-3 autoregressiivisen kielimallin ihmisen kaltaisen tekstin tuottamiseen viime vuonna. Nyt Microsoft julkaisi palvelun joka yhdistää GPT-3 kielimallit ja Azuren enterprise ominaisuudet. Palvelun nimi on Azure OpenAI Service. Palvelua voidaan hyödyntää helposti mm. erilaisten yhteenvetojen tekemiseen luonnollisella kielellä. Yksi tätä hyödyntävä palvelu on GitHub Copilot, joka on tällä hetkellä tarjolla valitulle joukolle käyttäjiä. Meillä kyseinen ominaisuus on ollut käytössä hetken ja jo nyt voidaan todeta, että aikamoinen lisäapu devaamiseen!
Kannattaako?
Azure Cosmos DB sai uuden ominaisuuden, jonka avulla Apache Cassandra tiedonsiirrot helpottuu Azure Cosmos DB Cassandra API:n avulla. Azure Managed Instance for Apache Cassandra on myös tullut public previewn kautta saataville. Sen keskeisiä ominaisuuksia on mahdollisuus laajentaa kapasiteetia on-premin ja pilven välillä. Näiden palveluiden eroista voit lukea lisää täältä
Tapahtumassa julkaistiin myös SQL Server 2022. Tämän myötä saadaan mm. lähes keskeytyksetön migraatio Azureen.
kontteja helpolla
Azure Container Apps täysin hallittu palvelimeton konttipalvelu. Palvelu on suunniteltu ensisijaisesti mikropalveluille, jotka tarvitsevat joustavaa skaalautumista mm. HTTP -liikenteen tai erilaisten tapahtumien perusteella. Kehittäjät voivat suunnitella sovelluksensa haluamallaan kielellä ja frameworkillä ja ottaa ne sitten helposti käyttöön palvelun avulla ilman, että tarvitsee hirveästi ymmärtää konttialustoista. Tämä siis on vastaavanlainen palvelu kuin AWS:n muutama vuosi sitten julkaisema fargate.
Virtuaalityöpöytiä minne vaan
Azure Stack HCI palvelu mahdollistaa mm. GPU:ta vaativien virtuaalityöpöytä kuormien ajamisen joustavasti sekä omassa konesalissa, että Azuressa.
Kaaos luo parempaa koodia
Preview moodissa julkaistu Azure Chaos Studio hyppää samaan kelkkaan AWS:n The Fault Injection Simulator palvelun kanssa tarjoamalla kyvykkyyden testata odottamattomia tilanteita, joko simuloimalla tai oikeasti. Tämän avulla voidaan opetella rakentamaan entistä kestävämpiä sovelluksia.
Yhteenveto
Jos Googlen julkaisut olivat suunnattu suuryrityksille, niin Azureen tulleet julkaisut on selkeästi suunnattu enemmän sovellusten kehitykseen ja helpottamaan devaajan elämää. Lisäksi Microsoft tuntuu jatkavan hyväksi havaittua linjaa rakentamalla samanlaisia palveluita kuin AWS on aiemmin julkaisut.